Този сайт използва бисквитки, както е обяснено в нашата графа: политика за поверителност. Ако сте съгласни с използването на „бисквитки“, моля, затворете това съобщение и продължете да използвате този сайт.Приеми и затвори

Количка (Няма продукти ) - 0,00 лв.

Бабинден - празник на живота и благодарността

Част 1

Бабинден винаги е бил един от най-позитивните дни в годината, защото е шарен, усмихнат, изпълнен с веселие, кръшни хора, вкусни погачи и чувство на благодарност!

Благодарност - безкрайна и безрезервна. Благодарност към едни от най-милите ни същества - нашите баби. Защото какво би било детството ни без безгрижните игри и незабравими приключения при баба на село, без милувката на баба, без вкусните й  филийки с лютеница и домашно изпечените курабийки? Бабите винаги са били нашите втори майки, нашите ангели-закрилници с добри очи и благ поглед, изпълнен с нежност и загриженост.  

Бабинден е типично женски празник, който по нов стил се празнува на 8 януари и след Йорданов и Ивановден, отбелязва края на Коледните празници. По стар стил Бабинден се отбелязва на 21 януари и в миналото е бил наречен на "бабите" акушерки, които са помагали на невестите при раждане.

На този ден от 21 януари 1951 г., отдаваме почит и на родилната помощ и акушер-гинеколозите - тези хуманни професионалисти благодарение, на които сме се появили на бял свят и сме получили уникалната възможност да живеем пълноценно и към днешна дата много от нас да са изпитали щастието също да бъдат майки, а дори и баби!

Празникът е бил важна част от живота на българите в миналото и се е запазил и по време на Възраждането, но тъй като е бил езически, през годините е изгубил доста от обредните си обичаи. Важното е , че и до ден днешен още се празнува с много вълнение, желание и благодарност в сърцата! 

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени. 

По традиция бабата - акушерка става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината. Със себе си носи червен и бял конец, които завързва на децата, както и вълна, от която прави брада на момчетата и коса на момичетата. Този ритуал е символ на пожеланието й да бъдат здрави и силни, за да побелеят и стигнат до дълбока старост.

След като посети всички деца, на които е помогнала да се родят, бабата се прибира и се подготвя да посрещне родилите през годината майки, които идват "да полеят" на бабата. Поливат й да се измие, даряват я с кърпа и сапун, като в кърпите винаги има завързана пара. Възприето е да носят погача, сирене, някаква гозба, вино или ракия за угощение на трапезата. Развеселени жените стават да играят хора, като си пеят, а бабата, с една лопатка, на която има жива жар и стрит цвят от различни билки и ги прекадява. 

В наши дни в много семейства на този ден младите подаряват подаръци на своите баби, за да им благодарят по свой собствен начин за грижата и обичта през годините!

Поднесете им сладка изненада за Бабинден, която ще остане мил спомен завинаги. Защото всеки подарък за тях е храна за душата и топлина за сърцето!

Вижте няколко идеи за подаръци за Бабинден, с които ще накарате Вашата любима баба да се почувства наистина специална: 

ГРАМОТА ЗА НАЙ-ДОБРА БАБА С ПОДАРЪК РАМКА

Един завидно мил подарък, който освен, че е бюджетен, събира в себе си цялата сантименталност на света. Бабите винаги се радват на малките мили жестове на обич и признателност. С този сертификат в нежен дизайн ще накарате своята баба да се просълзи от умиление. Ние ще го поставим за Вас в рамка с формат А4, за да може лесно да бъде окачен на стената и ще напомня на Вашата баба колко много я обичате.

ПЕРСОНАЛИЗИРАНА ЧАША ЗА НАЙ-ДОБРАТА БАБА

Подарете на Вашата баба чаша с песронализирано послание. Превърнете една семпла бяла порцеланова чаша с подадена от Вас снимка и/или текст,  в ефектен подарък и мил жест, който ще изненада приятно всяка баба на Бабинден. Всички обичат персонализираните подаръци, защото са по-специални, по-емоционални и вплитат в себе си личното отношение на човекът, който стои зад идеята. Освен това чашата е практична вещ, която всеки ден ще подслажда чая на Вашата баба с привкус на обич. 

КУПА ЗВЕЗДА ЗА БАБА

Един много символичен и тематичен подарък за Бабинден. Зарадвайте баба си с един оригинален орден под формата на купа, който ще я награди щедро за помощта и обичта й през годините! Титулувайте я с най-голямото признание: “Най-добрата баба на света”, защото тя го заслужава!

ДАМСКО СРЕБЪРНО КОЛИЕ ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

Едно нежно бижу, което можете елегантно да поднесете в торбичка от органза или подаръчна кутийка. Ако изберете вариант с кутийка, получавате и картичка с чиято помощ ще персонализирате продукта и ще допринесете за крайния ефект. Това е един вечен подарък, който може да се предава на поколенията. Дървото на живота носи богата символика и прави подаръкът още по-стойностен. 

ЧАША ЗА ШАМПАНСКО НАЙ-ВЕЛИКАТА БАБА

Бабинден е един светъл и позитивен празник на живота, обичта и благодарността! Отпразнувайте го със звезди в очите и шумна наздравица, която тази година ще е по-специална за Вашата баба, защото ще я вдигне с нейна специална чаша, подарена й от Вас самите. Чашата е за шампанско и с надпис "Най-великата баба, която дава правилни съвети, както винаги!" Бабите винаги са на наша страна, разбират ни и ни защитават въпреки пропастта между поколенията. Сега е моментът да им благодарите по мил и искрен начин. Направете го с глътка обич в тази елегантно гравирана чаша точно за нея!

ПОДАРЪЧНА КОШНИЦА МЕЧТА

И няма как да не завършим днешния блог пост с една буквално и преносно сладка идея за Вашата БАБА МЕЧТА. Предлагаме Ви да я изненадате с нашата красиво декорирана подаръчна кошница МЕЧТА, чието име съвсем не е случайно. В нея сме подбрали вкусни изкушения за душата, фантазии за сърцето и малки папирусчета с мисли за мечтите! Подарете й шоколадови усмивки за Бабинден,  помечтайте заедно и споделете сладките емоции, които Ви намигат от кошницата! 

Очаквайте скоро Част 2 от статията за Бабинден, в която ще Ви запознаем с няколко оригинални идеи за подарък за любимия лекар и акушер-гинеколог.