Този сайт използва бисквитки, както е обяснено в нашата графа: политика за поверителност. Ако сте съгласни с използването на „бисквитки“, моля, затворете това съобщение и продължете да използвате този сайт.Приеми и затвори

Количка (Няма продукти ) - 0,00 лв.

8 март- един женски празник с по-дълбок смисъл

8 март - Международен ден на жената и Ден на майката - ден на благодарност към жената, която ни е родила, отгледала и направила достойни хора! Ден на почит, уважение, възхищение, гордост и един куп смесени усещания, свързани с най-борбените и красиви същества на света - жените!

А Вие как ще отбележите Деня на жената? Подготвихте ли вече нещо специално за празника? Успяхте ли да изберете оригинален и стилен подарък за Вашите майки, баби, сестри, любими?

Надяваме се, че ние достойно сме Ви помогнали с мисията да зарадвате някоя специална за сърцето Ви дама с широката гама от предложения за Осми март, които се постарахме да Ви покажем в нашия онлайн магазин и шоурум в гр. София. За Вас подбрахме персонализирани и сантиментални подаръци, великолепни подаръчни кошници и кашпи от вечни рози, шоколадови изкушения и още нещо, красиви меденки с надпис “Честит 8 март” и “Обичам те, Мамо”; оригинални и тематични чаши, тениски, картички, ключодържатели, грамоти и купи за мама и баба, книги... та дори и истински звезди и звездни колиета Метеофория с парченца от истински метеорит!

С оглед на поръчките на подаръците за жени, при това не само около 8 март, а на годишна база, си даваме ясна сметка, че жената във всичките й превъплъщения - майка, баба, съпруга, сестра, гадже, колежка, приятелка, племенница, всъщност убедително е най-големия “обект”, сам по себе си повод да подарим подарък! И това, разбира се, никак не е учудващо, нито случайно! Да видим защо...

8 март и световната история

Замисляли ли сте се откъде произлиза Празника на жената в исторически план и какви са причините за зараждането му? Позволете ни да Ви запознаем с някои любопитни факти от историята.

Първоначално Осми март започва като политическо събитие за социалистите, но постепенно се превръща във важна част от културата на много държави като специално признание на икономически и обществените постижения на жените.

Идеята за празника се корени в Ню Йорк през далечната 1857 г., когато точно на 8 март жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против неблагоприятните условия на труд и лошите заплати. Така те създават своя първи работнически синдикат. Следват нови и все по-мащабни протести, най-известният от които е този през 1908 г., когато жените организират грандиозно шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и дори право на гласуване.

Първият Ден на жената официално е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. През 1910 г. в Копенхаген е организирана първата женска конференция! Така с постоянство, сила на духа и непоколебимост, жените с малки стъпки успяват да извоюват своите права през годините.

Осми март - това е ден, в който се признава борбата за равни права на жените по цял свят. Затова през 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

Осми март в България

У нас Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г., но едва след 1960 г. празникът успява да придобие по-голям размах и мащабност, като става любим празник на жените от всички възрасти.

Понастоящем в България отбелязваме 8 март като Ден на майката, макар и да съществуват дискусии по темата, във връзка с деня на Благовещение (25 март), който се счита за християнския празник на майката и жената.

Велики цитати за жените

Със своята романтичност и нежна натура, жените винаги са били най-голямото вдъхновение за пъстрата четка на всеки художник, музата на всеки скулптор и огнените стихове на всеки поет! Цели купища томове са изписани за жените в страниците на Световната литература!

За Деня на жената и майката селектирахме за Вас някои от най-вдъхновяващите и запомнящите се мисли за дамите, които по уникален начин успяват да обобщят цялата пъстра смесица от чувственост, емоции, красота и сила, която една жена притежава!

Да ги прочетем заедно!

"Да бъдеш силна - това е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш това на хората, значи - не си."  Маргарет Тачър

"Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, не са достатъчно амбициозни." Мерилин Монро

"Има три неща, които трябва да направиш с една жена. Трябва да я обичаш, да страдаш заради нея или да я превърнеш в литература." Хенри Милър

"Тялото, това е най-малкото нещо, което може да даде жената на мъжа." Ромен Ролан

"Красивите жени често приличат на големите градове, които лесно можеш да превземеш, но трудно да запазиш." П.Буаст

"Жената е най-могъщото същество в света и от нея зависи да се насочи мъжът натам, накъдето няма да го поведе и Господ." Х.Ибсен

“Възрастта за жените не е най-важното: може да е възхитителна на 20 години, очарователна на 40 и да остане неотразима до края на своите дни.” Коко Шанел

" Една жена или я обожаваш, или я оставяш да си тръгне." Ерих Мария Ремарк.

"Красивата жена се нрави на очите, а добрата на сърцето. Едната е прекрасна вещ, а другата съкровище." Наполеон

“Дайте на една жена правилните обувки и тя може да покори света.” Мерилин Монро

"Жените говорят два езика, само единият се изразява с думи." Уилям Шекспир

“Една жена е като торбичка чай, не може да каже колко силна е тя, докато не я сложите в гореща вода.” Нанси Рейгън

“Едно момиче трябва да бъде две неща: стилна и невероятна” Коко Шанел

“Най-красивият грим за една жена е страстта.“ Ив Сен Лоран

“Ако жените не съществуваха, всички пари на света щяха да изгубят значението си.” Аристотел Онасис

"Жена с остър ум е съкровище; красавица с остър ум е могъща сила." Джордж Мередит

"След всички тези години виждам, че в началото съм грешал по отношение на Ева; по-добре е да се живее извън Райската градина, но с нея, отколкото в Градината, но без нея." Марк Твен, из "Дневниците на Адам и Ева"

Толкова много истини, мъдрост и описателност лъхат от редовете, нали?

След всичко казано дотук, едно е сигурно: жената е бижу, изваяно от нежност и сила, което краси света и му придава смисъл, но и бижу - крехко и чупливо, което трябва да пазим като очите си!

Честит празник, мили дами! Бъдете все така чаровни, цветни, слънчеви, смели, вдъхновяващи и постоянни в преследването на мечтите си! Чувствайте се значими, специални, красиви и обичани всеки ден!